OPIS              

Bursztyn kruszony na nalewkę (50g)

Bursztyn jest znaną od lat zastygłą żywicą drzew iglastych. Już w medycynie ludowej używany był do celów profilaktycznych. Z bursztynu można stworzyć niezwykle cenną nalewkę! Znany polski jasnowidz i zielarz Czesław Klimuszko był jej ogromnym zwolennikiem. 

SPOSÓB PRZYŻĄDZENIA NALEWKI
- 50 g kawałków bursztynu
- 95% spirytus

Umyj bursztyn w gorącej wodzie, a następnie wsyp do butelki. Zalej bursztyn 0,5 litrem 95% spirytusu. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie. Po upływie czasu jest gotowa do picia.
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się, ale wydziela mikroskopijne cząsteczki, zabarwiając spirytus na  złocistobrązowy kolor. Nalewki nie trzeba przecedzać, ani przelewać. Po jej zużyciu można powtórnie skruszyć kawałki bursztynu i zalać spirytusem.